Ongediertebestrijding Rotterdam

Helaas besluiten ratten niet uit zichzelf te vertrekken. Als ze een geschikte schuilplaats met voldoende voedsel en water hebben ontdekt, zullen ze daar blijven en beginnen met nestelen. Er is zelden maar één rat bij de hand, vanwege hun snelle groei. Ratten veroorzaken onzuivere leefomgevingen door knaagschade en psychische schade. Veel mensen zijn bang voor ratten, wat voor hen slapeloze nachten oplevert.

Rattenplaag herkennen

Om een rattenplaag op te sporen, gebruikt u uw reukzin en gehoor in combinatie met uw ogen. U kunt de aanwezigheid van ratten in uw huis waarnemen, horen of zelfs ruiken. Zoek naar een van de volgende indicatoren:

Ratten knagen om hun tanden kort te houden. Ze bijten in alles, van maaltijden en meubilair tot elektriciteitskabels, en daarom kunt u deze schade wel waarnemen, maar hoort u ze niet altijd knagen.

Nesten: een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel; alsmede stapels oud textiel of lompen in de schuur.

Poot-, buik- en staartafdrukken: u kunt deze markeringen bijvoorbeeld in de grond van uw tuin aantreffen. Bruine vlekken kunnen te zien zijn rond de gat in uw muur.

Ratten laten een sterke ammoniakgeur achter in hun uitwerpselen. De gemiddelde mest van een rat is 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik.

Je hoort ze misschien rondscharrelen terwijl ze hun nachtelijke bezigheden doen. U kunt ze zelfs tegen de muren of het plafond horen schrapen als u goed genoeg luistert tijdens het slapen. Dus, als u iets hoort op uw zolder, kan het een rat zijn.

Ontstaat van een rattenplaag

Ratten zijn grotendeels afhankelijk van mensen, daarom zijn wij de eerste schuldigen voor het ontstaan van een rattenplaag. Onze vuilnis en restjes zijn een waardevolle voedselbron voor hen. Maar als we onze huisdieren als kippen en konijnen voeren, kunnen hun restjes ook een belangrijke voedselbron zijn.

Ratten stichten snel kolonies wanneer er voldoende voedsel voorhanden is en bouwen nesten in de buurt om zich voort te planten. De eerste stap in het bestrijden van een rattenplaag is het goed opslaan van al het voedsel en het weggooien van alle open verpakkingen. Een rat zal niet alleen genieten van uw rijstwafels, zelfs een open doos hagelslag kan als voedsel worden beschouwd.

Voortplanting van ratten

Het duurt ongeveer 21 dagen voor een rattenpaar om ouders te worden. De jonge ratten worden kaal en blind geboren, en wegen minder dan 5 gram. Ze ontwikkelen haar na een week en gezichtsvermogen na 2 weken. Ze hoeven maar 3 weken te zogen voordat ze zelfstandig kunnen jagen. Tegen de tijd dat ze 6 weken oud zijn, zijn de jongen in staat om zelfstandig voedsel te vinden, en tijdens deze activiteit gaan ze overal op zoek naar voedsel.

Waar schuilen ratten in huis?

Bruine en zwarte ratten zijn overal te vinden waar voedsel te vinden is. Bruine ratten leven het liefst op vochtige plaatsen zoals kelders, dakgoten, schuren, en onder vloeren. Zwarte ratten daarentegen verblijven het liefst op hoge, droge plaatsen zoals zolders, vlieringen, magazijnen en zelfs schepen. Dit betekent niet dat je alleen zwarte ratten op een zolder zult aantreffen; een bruine rat kan er ook aangetroffen worden. Zolang er voldoende voedsel voorhanden is.

Ratten laten een geurafdruk achter

Ratten laten een geur afdruk achter waar ze ook gaan. Hoewel wij dit aroma niet altijd waarnemen, doen ratten dat onderling wel. Ze doen dit om bepaalde gebieden af te bakenen, vooral als territoriumgrenzen. Als je ooit een rat in huis hebt gehad, zal een andere rat de geur oppikken.

Gevaar van rat in huis

Het is niet ongewoon voor een rat om op elektrische draden te kauwen. Dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn gezien de kans op kortsluiting. Kortsluiting kan brand veroorzaken, en dat is het laatste wat u wilt dat er gebeurt. Ratten eten ook graag ons voedsel en kunnen daardoor ziektekiemen verspreiden. Is uw verpakking aangevreten door een rat? Gooi ze dan zo snel mogelijk weg.

Welke ziektes dragen ratten bij zich?

Ratten zijn een drager van ziektekiemen en virussen. Deze veroorzaken op hun beurt allerlei ziekten. Een microbe of virus komt ons lichaam binnen via de neus, ogen of mond. Maar het kan bijvoorbeeld ook via een schaafwond op je arm je lichaam binnenkomen. Het eten van voedsel dat door een rat is besmet, kan u ook blootstellen aan gevaarlijke stoffen.

Een rat kan onder andere de volgende ziektes verspreiden:

  • Salmonella
  • De ziekte van Weil
  • TBC
  • Varkenspest
  • E. Coli

De leptospirosebacterie is aanwezig in meer dan de helft van de populatie bruine ratten, en leidt tot de ziekte van Weil. Deze ziekte wordt overgedragen via hun urine en uitwerpselen. Ratten laten hun plas overal achter waar ze eten en drinken, dus houd uw voedselvoorraad in de gaten!

Ratten worden ook geteisterd door parasieten, waaronder luizen, vlooien, teken, mijten en wormen. De pest werd vooral verspreid door zwarte ratten, volgens ten minste één bron. Op zijn minst gaven zij de ziekte niet zelf door; maar vlooien op de zwarte rat wel. En deze vlooien infecteerden vervolgens mensen, waardoor de epidemie zich kon verspreiden.

Hoe voorkomt u ratten in huis?

Ratten zijn voortdurend op zoek naar voedsel en een veilig onderkomen. Het is bijna onmogelijk om ratten helemaal uit je huis te houden. Maar dat betekent niet dat u geen actie kunt ondernemen. Het helpt wel om uw woning zo ongenaakbaar mogelijk te maken.

Ratten zijn dol op voedsel en afval, dus laat niets eetbaars of smerigs buiten staan. Ratten eten zowat alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Is het een vuilniszak die buiten hangt? Voedselafval (ook van uw huisdier) of een composthoop in de tuin? Als er ratten aanwezig zijn, zullen ze er waarschijnlijk achteraan gaan. Vergeet niet om alle gaten en kieren te dichten; ratten kunnen uw huis binnenkomen door de kleinste openingen.

Hoe ratten zelf bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om van ratten af te komen. Als u het zelf doet, zult u snel door uw rattengif of vallen heen zijn. Er zijn echter alternatieven zoals ultrasone geluidstonen die gebruikt kunnen worden. Helaas is er geen bewijs dat deze aanpak werkt. Houd in gedachten dat ratten het verachten om gevangen te worden; welke methode u ook gebruikt, ze zullen het niet leuk vinden! Veel mensen zien bepaalde locaties over het hoofd, waardoor de plaag weer kan groeien. Een door de gemeente Rotterdam gecertificeerde rattenbestrijder weet waar ratten zich het liefst schuilhouden en hoe ze zich door uw woning verplaatsen. Wilt u effectief ratten bestrijden? Neem dan contact op met Ongediertebestrijding Rotterdam!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *